Tilbage

Hvem Grundlage Okinawa Matayoshi Kobudo?

I begyndelsen af det 20. århundrede var der efterhånden kun få der kendte til brugen af alle våben i kobudo. Sensei Shinko Matayoshi påtog sig opgaven at samle og bevare teknikkerne i kobudoen. Shinko Matayoshis mange års studier i Kina gav kobudoen det kinesiske præg vi ser idag. Hans skole blev videreført af sønnen sensei Shinpo Matayoshi, der allerede startede med at træne kobudo som 4-årig. Sensei Shinpo Matayoshi byggede sin egen dojo og samlede verdens mestre i kobudo i Zen Okinawa Kobudo Renmei (all Okinawa Kobudo League). Før sin død i 1997 udnævnte han sensei Yoshiaki Gakiya som sin efterfølger. Sensei Gakiya rejste over hele verden og det er en storslået oplevelse bare at møde ham.

Vores forbund F. Geido – Tao – Chi – Kihon og dermed Fyens Selvforsvars Klub er i dag, ikke længere medlem af  ”Okinawa Kobudo Doushi Rensai-Kai” (OKDRK).

Okinawa Kobudo Doushi Rensai-Kai

Det internationale forbund Okinawa Kobudo Doushi Rensai-Kai (OKDRK) blev grundlagt af Sensei Yoshiaki Gakiya . Forbundets opgave var at videreføre Matayoshi Kobudo læren, til så mange interesserede elever over hele verden.

Sensei Yoshiaki Gakiya

gakiya

8. Dan, Kyoshi og grundlægger af Okinawa Doushi Rensai-Kai

Yoshiaki Gakiya blev født i 1950 på Okinawa, og begyndte allerede som barn at træne Gojo-Ryu Karate under Seiko Fukuchi Sensei.

Efter sin uddannelse på ”Okinawa Industrial Institute”, aftjente Gakiya sin militærtjeneste . Imens trænede han Jukendo (kampkunst med bajonetten), hvori han opnåede en 1. dan.

Derefter førte livets vej ham til Okinawa kobudo. Han trænede over 20 år under ledelse af Shinpo Matayoshi Sensei (1923-1997), og beskæftigede sig meget intensivt med denne kobudo stil. For sit årelange samarbejde og troskab for Matayoshi familien, blev Gakiya Yoshiaki Sensei udnævnt til ”mesterelev” og teknisk leder af Okinawa Matayoshi Kobudo for livstid, af Shinpo Matayoshi Sensei. Efter Shinpo Matayoshi`s død i 1997, var Gakiya Sensei ansvarlig for den tekniske undervisning af de studerende i Kodokan Honbu Dojo (Naha – Okinawa). Ydermere påtog han sig opgaven at gøre Matayoshi Kobudo verdenskendt.

Med Shinpo Matayoshi`s død gik familie arven over til Yasushi Matayoshi, Shinpo Matayoshi`s anden søn. Selvom Yasushi Matayoshi aldrig har trænet familiens kobudo, blev han på sin fars ønske gjort til åndelig leder af Matayoshi Kobudo.

En ikke henlagt strid med Yasushi Matayoshi, førte til at Gakiya Yoshiaki i starten af 2002 brød med Matayoshi familien. Gakiya Sensei kunne ikke vedstå de hensigter som Yasushi Matayoshi havde, og så sig tvunget til at starte sit eget Okinawa Kobudo forbund. Det var et meget svært men nødvendigt skridt, for med det nye forbund, kunne han videreføre kobudoen i samme ånd som sin mester Shinpo Matayoshi. Det nye forbunds navn gav han ”Okinawa Kobudo Doushi Rensai-Kai” (OKDRK).

Sensei Jyosei Yogi

yogistil

8. Dan Kounanryu Karate Dojyo.

8. Dan Okinawa Kobudo Doushi Rensai-Kai.
Sensei Yogi er meget svær at beskrive. Hans færden inden for kampkunst verdenen ligger lidt i det mørke. Vi har ikke kunnet finde så meget info om ham, men med sine 74 år har han rigtig meget erfaring inden for kampkunst og efterlod et dybt indtryk på os alle, ved vores besøg i Belgien. Man får hurtigt det indtryk at han kan alt hvad der er på Okinawa af kampkunst. Han påstår selv at han er ”Skoshi”, det betyder at han har meget lidt viden om alt. Hans karate stil er os ukendt. Ud fra det vi har set og han har fortalt, må det være en af de oprindelige karate stilarter, som er kunst og selvforsvar, og ikke sport. Hans bevægelser er helt igennem harmoniske og naturlige. Han var også elev under Shinpo Matayoshi Sensei.

Yogi er for Gakiya en meget erfaren rådgiver. De hører sammen de to. Konstant diskuterer de om finesser i forskellige øvelser. Yogi er af person ubeskrivelig rolig og fattet. Han bevæger sig konstant med samme ro som et bjerg, på nær når han viser øvelser. Han retter en med stor tålmodighed ned til mindste detalje. Hans grin, når man endelig har lavet øvelsen rigtig, er så herlig som ved ingen anden.

Sensei Isao Irei

ireiisaoweb3

Præsident for Okinawa kenpo Yomeikan Karatedo Association

Sensei Irei er med sine 64 år i psykisk og fysisk topform. Han hjælper Sensei Yogi og Sensei Gakiya med at vidergive Okinawa Kobudo til elever uden for Okinawa.

Han selv studerede også under Matayoshi Shinpo og han forbedre stadig sin Kobudo under ledelse af Sensei Gakiya. Sensei Irei er mester i Okinawa Kempo under Sensei Nakamura Shigeru. der er tale om en karate stil der forgår i fuldkontakt.

Ny mester på stammen er vores nye Honbu Dojo in Okinawa er Komesu Yamashiro Dojo.

Instruktør mester: Yamashiro Kenichi Sensei

Sensei Jhonny Bernaschewice

jhonystil100x186

Grundlægger af Chi Ryu Aiki Jitsu Belgien.

9. Dan Chi Ryu Aiki Jitsu

Shihan Jhonny Bernaschewice blev født i 1950 i Genk, Belgien. I 1964 begyndte han at træne på fire discipliner i kampkunstens verden. Disciplinerne var Judo, Ju-Jutsu, Aikido og karate. Ganske tidligt tog han til kampkunstens føde lande Japan og Kina. Der og i Europa modtog han den største del af sin uddannelse i kampkunst. Hans Mestre var; Judo – Ichiro Abbe, Karate – Miazaki og Kanezawa, Aikido – Tamoera og Sugano, Daito Ryu Aiki Jitsu – Takeda, Iaido og Kendo – Fuji, Aiki-Jitsu – Inue, og Kobudo – Gakiya. I alle discipliner, har han gennem hårdtræning opnået adskillige Dan grader. Den lærdom han havde fået af sine mestre, førte i 1983 til at han dannede systemet Chi Ryu Aiki Jitsu.

Endnu i dag tager Shihan Jhonny til Okinawa to gange årligt, for at lære kunsten og træne i Okinawa Kobudo med Sensei Yugi. Shihan Jhonny gør hvad han kan for at udbrede kendskabet til Kobudoen ikke kun Belgien, men også i resten af Europa. Jhonny Rejser hele året, rundt til forskellige kurser verden over, for at udbrede Chi Ryu og Kobudoen.

I 1997 deltog Jhonny i verdensmesterskaberne i Okinawa Kobudo på Okinawa, og opnåede en andenplads med Bo-staven. Der bliver alle Kobudo stilarter fra Okinawa vist af sportsudøvere fra hele verden. Cirka 600 deltagere betræder dojoen i Budokan Naha, over flere dage, for at vise deres Kataer.

Fyens Selvforsvars Klub og Okinawa Matayoshi Kobudo

Okinawa Matayoshi Kobudo er udbredt over hele verden, og Fyens Selvforsvars Klubs kontakt til kobudoen går igennem sensei Jhonny Bernaschewice i Belgien. Vi har herigennem fået den enestående mulighed at møde sensei Yoshiaki Gakiya sammen med hans assistent sensei Yogi.

I dag trænes der kun Kobudo igennem Shihan Jhonny Bernaschewice og Yamashiro Kenichi Sensei

Grundteknikkerne i Okinawa Matayoshi Kobudo giver udøveren en utrolig balance i kroppen. Dette anvendes med fordel i den daglige træning også – både bevidst og ubevidst. Overordnet er måden at flytte fødder og hænder på den samme. Men også kroppens samlede måde at bevæge sig på bliver mere harmonisk. Man bevæger sig hurtigere og mere stilfuldt.

Alle udøvere af Okinawa Kobudo Danmark skal have våbentilladelse og brugertilladelse og træning sker i øvrigt efter aftale med vores cheftræner Shihan Ebbe Kristensen.

Scroll to Top